vrijdag 10 mei 2013

Is er nu wel of geen testament

Een testament is vaak gewenst. Soms weten nabestaanden niet dat er een testament is. Of erger, dat het testament is verandert zonder dat zij het weten... Het kan dan onduidelijk zijn wat de nabestaanden moeten doen of juist laten na het overlijden.

Als eerste is het belangrijk na te zoeken of er een testament is. Om er achter te komen of er een testament is kunt u contact opnemen met het Centraal Testamenten Register. www.notaris.nl/centraal-testamentenregister in Den Haag.

Bij dit register kunt u opvragen bij welke notaris het testament is opgemaakt. Een kopie van de overlijdensakte moet u wél meesturen. Bij de notaris kunt u vervolgens een kopie van het testament opvragen. Dat is niet gratis. Houdt u ongeveer rekening met een bedrag tussen de € 100 en € 300,--.


Het is aan te bevelen een onafhankelijk iemand aan te stellen, met een mooi woord executeur testamentair, die de erven afhandeling op zich neemt. De erfgenamen geven hem of haar dan een volmacht.

Voor de goede orde, een door uzelf opgesteld document is niet rechtsgeldig. Voor een testament zult u dus altijd naar de notaris moeten.

Door de administratie voor de nabestaanden duidelijk te houden, worden misverstanden voorkomen.