maandag 13 mei 2013

Schenken en erven

Na uw dood gaan u bezittingen, zoals geld, over naar uw nabestaanden. Zij erven dan van u. Uw erfenis. Er kan dan afgerekend moeten worden met de fiscus / Belastingdienst. De zogenaamde erf-belasting. Deze bedraagt tot ca. € 120.000,-- 10% en daarna 20%.



Zolang als u leeft kunt u natuurlijk ook uw bezittingen schenken. Ook daar heeft de fiscus iets op gevonden, namelijk de schenkbelasting die gelijk is aan de erfbelasting.

Er zijn veel manieren om erf- en/of schenkbelasting te verminderen. Vaak zijn deze omslachtig en brengen op hun beurt ook weer kosten met zich mee. Bijvoorbeeld die van de notaris.

Tijdens uw leven mag u ook schenken zonder belasting te betalen. Bijvoorbeeld aan de kinderen. Dat bedrag is ca. € 5.100,-- per jaar. Daar bovenop mag u ca. € 25.000,-- eenmalig belastingvrij schenken. Is het einde van uw fortuin dan nog niet in zicht, dan kunt u ook belastingvrij schenken om uw kind een woning te laten kopen of een studie te bekostigen.

Voor welke vorm van vermogensoverdracht voor of na uw dood ook kiest, administratief een en ander goed vastleggen is aan te bevelen.