zondag 12 mei 2013

Verklaring van erfrecht

Een notariële verklaring van erfrecht was tot een aantal jaren geleden standaard. Bijna elke "financiële" instelling vroeg hier naar bij de nabestaanden. In een verklaring van erfrecht staat wie de erfgenamen zijn.

Nu vraagt bijvoorbeeld een bank alleen om deze verklaring als er grote bedragen op de rekening staan en/of als de nabestaanden geen partner van de overledene was. Vuistregel is bedragen hoger dan 10.000,-- --> verklaring van erfrecht. Een verklaring van erf recht kunt u opvragen bij de notaris. Houdt u dan ongeveer rekening met € 200,-- a € 300,-- kosten. Het kan interessant zijn op de verschillende notaris tarieven kort te vergelijken. Bijvoorbeeld door te bellen met een notaris in Alkmaar, Schagen of Hollands Kroon.

Als er geen testament of veel erfgenamen zijn, dan kan de afgifte van een verklaring van erfrecht lang duren. Soms wel maanden. Het is belangrijk dat inzichtelijk te hebben doordat kosten, zoals de woning, gewoon doorlopen. Voor de nabestaanden. Dan niet bij het geld kunnen betekend vaak veel ergernis bij de nabestaanden

Ergernis die te voorkomen is.