donderdag 9 mei 2013

Verzekeringen stoppen of wijzigen na overlijden

De hoeveelheid administratie na een overlijden kan overweldigend zijn. Veel nabestaanden kiezen er dan ook voor de administratie te delen. De één doet de verzekeringen, de ander belastingen. Hoewel vaak met de beste bedoelingen gedaan, leidt ook het verdelen van werkzaamheden weer tot extra administratie. Veel administratie is aan elkaar verbonden. Zoals, verzekeringen, belasting, toeslag, etc.



Wilt u de administratie verdelen tussen de nabestaanden, probeer dan met enige regelmaat gezamenlijk te overleggen. Weet van elkaar wat u aan het doen bent is mijn advies. En waar aanvullende informatie nodig is, neem de tijd dat door te nemen. Op de site van het Nibud staan praktische tips. www.nibud.nl

Veel verzekeraars hanteren een garantie tegen onderverzekering. Zoals bij een inboedelverzekering. Bepalend hiertoe is onder andere de gezinssamenstelling en het netto besteedbaar inkomen. Na uw overlijden is dat anders. De garantie tegen onderverzekering kan nog steeds van kracht zijn, maar dan wel tegen een lagere premie.

De aansprakelijkheidsverzekering kan ook vaak worden aangepast. De mogelijke premiebesparing is valt vaak tegen.

Bij de autoverzekering kunt u kijken wie de eigenaar is en/of regelmatige bestuurder. Het aanpassen van deze verzekeringen kan flink in premie verschillen.

Voor complexe verzekeringen als pensioen en lijfrente is het belangrijk u goed in de verschillende fiscale regimes te verdiepen. Niet zelden heeft de uitvoerder of verzekeraar niet meer alle stukken uit het verleden. En dus ligt een verkeerde conclusie of keuze voor de hand.

Doodgaan en verzekeringen, een administratieve uitdaging.