donderdag 28 november 2013

Wanneer woon je samen?

Samenwonen en de AOW is al lange tijd een heikel punt. De regels die hiervoor aanwezig zijn voor wel of niet samenwonen zijn vaag en dan zijn ze ook nog eens per regio verschillend. Een goed antwoord is op dit moment dus lastig te geven. Echter er is een oplossing bedacht.
Deze oplossing gaat echter pas per 2105 in.

Vanaf 2015 woon je niet meer samen wanneer je over een eigen (huur)woning beschikt waarvoor je zelf aantoonbaar de lasten voor huur en energie draagt. 
Wil er sprake zijn van een zelfstandige eigen (huur)woning, dan moet ieder kunnen aantonen dat zij zijn ingeschreven bij de gemeente op dat adres. Er mogen op het betreffende adres geen andere mensen zijn ingeschreven (oppassen met kamerverhuur!) en de betrokkene moet aan kunnen aantonen de kosten van de huur, hypotheek of eigenaarslasten en elektra, gas water en licht zelf te voldoen. De betreffende woning mag geen kamerbewoning zijn, geen vakantie- of recreatiewoning, geen tijdelijke woonruimte en geen postadres zijn. En er mag geen vruchtgebruik of zakelijk recht op de woning zijn gevestigd. Met de nieuwe regels komt er een einde aan vele jaren van onzekerheid, boetes en terugbetalen van teveel ontvangen AOW

Tot die tijd gaat men er van uit dat u samenwoont wanneer de huishoudens zich vermengen. Zorg er daarom voor dat er geen kleding, tandenborstels etc. van de partner in uw huis aanwezig is. Beperk uw relatie qua samenzijn tot de weekeinden. Dan gaat het ook niet mis!