donderdag 7 november 2013

Solidariteit, m'n hoela

Solidariteit betekent volgens 'De Dikke Van Dale" dat de leden van een groep een gemeenschappelijk belang onderschrijven, ten gunste van de groepsleden, maar soms ten koste van zichzelf. Inmiddels is pijnlijk duidelijk geworden dat het aantal groepsleden hard aan het toenemen is. In het verlengde daarvan moeten dus steeds minder mensen steeds meer van zichzelf geven ten gunste van de groep.

Solidariteit houdt daarmee op te bestaan.

Hoe lang kunnen we nog vol houden dat een jongere wel meer verzekeringspremie moet betalen voor zijn auto maar een oudere niet voor zijn zorgverzekering? Hoelang kunnen we nog volhouden dat een jongere meer moet betalen om een museum binnen te komen dan een oudere?

Steeds meer mensen denken dat het bevoor- of juist benadelen op grond van leeftijd niet meer van deze tijd. Sommige- noemen het discriminatie.

Zorgverzekeraars beginnen nu al meer premie te vragen voor aanvullende verzekeringen aan ouderen. Logisch zegt de verzekeraar, want ouderen consumeren meer zorg dan jongeren.

Onze maatschappij zal steeds meer om het individu draaien en de eigen verantwoordelijkheid daarvan. Dat is nu wel duidelijk.. Ook voor uw nabestaanden. Steeds vaker zullen u en uw nabestaanden de eigen boontjes moeten doppen. Zelf zaken uitzoeken.

Voorkomen is beter dan genezen.