woensdag 6 november 2013

Lijfrente en overlijden

In mijn praktijk wordt ik regelmatig geconfronteerd met het fenomeen lijfrentepolis. Nu lijfrente ook op een bankrekening kunnen zie ik steeds meer polissen omgezet in een bankrekening. Ook wel banksparen genoemd.

Opvallend is dat vaak wordt gekeken naar kosten in plaats van mogelijkheden. Vrijheid heeft een prijs. Bijzonder dat daar snel overheen wordt gestapt. Bijvoorbeeld de zogenaamde oud regime lijfrentepolis. Een polis die zijn oorsprong heeft gevonden voor 1992. Kijkt u daarvoor op het polisblad naar ´ingangsdatum´.

Dergelijke polissen kunt u schenken.Dat kan interessant zijn. Zo zal de waardegroei buiten de schenkbelasting vallen. Zal de lijfrente gaan uitkeren, met een mooi woord expireren, dan kunt u ook de uitkering schenken. Doordat de uitkering van een lijfrente belast is met inkomstenbelasting, kan daar een mooi voordeel meer worden verkregen.

Schenking van de termijnen binnen het huwelijk, aan de gehuwde partner, levert meestal niet het gewenste effect van een lagere belastingheffing op. Daar zal het tarief van het hoogste inkomen worden genomen.

En u hoeft pas voor uw 80ste de polis om te zetten waarbij het bij banksparen voor uw 70ste is.  Toch handig als u in goede gezondheid bent. Maakt u zich wel zorgen naar u overlijden, dan kunt u ook het bedrag ineens opnemen. De warme in plaats van koude hand.

Als al die mogelijkheden ineens niet meer kunnen doordat u 50 of 100,-- heeft kunnen uitsparen, dan kan dat toch nog een te hoge prijs zijn.