vrijdag 28 juni 2013

Sterfte winst

Veel verzekeringen worden afgesloten met het doel een geldbedrag uit te keren na een overlijden. Bijvoorbeeld geld voor de nabestaanden. Om van te kunnen leven.  De premie voor deze verzekering, ook wel overlijdensrisicoverzekering genoemd, is van veel factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van de duur. Hoe langer de verzekering zal lopen. De hoger dat de premie is.



Een verzekering die geld uitkeert na uw overlijden kan overbodig worden. Doordat een levensverzekering een eenzijdige overeenkomst is, kunt u de verzekering beëindigen. Geen premie en dus ook geen verzekering meer. De meest ideale situatie voor een verzekeraar. Wel geld ontvangen en nimmer hoeven uitkeren. Toch?

Nou, dat is niet helemaal waar.  Een derde van de verzekeraars die zich bezighoud met verzekeringen die uitkeren bij overlijden houden zich niet aan de regels bij een tussentijdse beëindiging van de polis. De premiereserve die de verzekeraar heeft gereserveerd, en u dus betaald, moet terug naar u. Dat kan contant, maar meer gebruikelijk is in de vorm van een premievrije polis. Vaak gaat dit om aanzienlijke bedragen.

Het afhandelen van de administratie na uw overlijden kan dus ook betekenen dat uw nabestaanden recht hebben op extra geld.