donderdag 13 juni 2013

Inkomen, hoe nu verder

Verzekeringen, we hebben er als Nederlanders veel van. Althans, verzekeringen voor huis, auto reis, etc. Anders is dat bij verzekeringen die het financiële risico na overlijden afdekken. Dat is naar voren gekomen uit een onderzoek van de Sociale verzekeringsbank. blijkt dat veel mensen niet weten wat de financiële gevolgen zijn bij eigen overlijden of dat van de partner. De Sociale verzekeringsbank (SVB) geeft het advies om tijdig na te denken over te nemen maatregelen. Zo krijgt ruim de helft van de nabestaanden na het overlijden van de partner, naast een emotionele schok, ook nog een financiële klap te verduren.



In Nederland kennen we het zogenaamde drie pijlerstelsel. De eerste pijler, de bodemregeling, wordt bekostigd door de overheid. Aangezien dit deel in geval van overlijden slechts een deel van de achteruitgang in inkomsten compenseert, kan een aanvulling worden verkregen via een pensioenfonds (tweede pijler), of via een verzekeringsmaatschappij (derde pijler).

De overheid heeft een sterk terugtrekkende beweging in de eerste pijler (de sociale verzekeringen. Bijvoorbeeld ANW). In de tweede pijler, de pensioenen, wordt flink versobert en in de derde pijler is vaak niet voldoende verzekerd volgens de Sociale verzekeringsbank .

Overlijden is voorbereiden. Op deze manier staan uw nabestaanden geen nare, financiële, verassingen te wachten. Daarmee bedoel ik niet dat er maar direct verzekeringen afgesloten moeten worden. Weten met welk inkomen u verder moet voor het overlijden, betekend geen verassing of financiële klap in het rouwproces. En dat voorkomt veel ellende.