donderdag 6 juni 2013

Hoe te condoleren

Vandaag de dag kunt u natuurlijk condoleren door gebruik te maken van sms, Whatsapp, Facebook of e-mail. Toch wordt dat vaak als onpersoonlijk ervaren door de nabestaanden. En dat is nu juist niet de bedoeling van condoleren. Een met de hand geschreven condoleancekaart is het meest persoonlijke wat u kan versturen en ontvangen: het geeft aan hoeveel medeleven er getoond wordt.


Koop een condoleancekaart of een naturel-kaart. Een condoleancekaart bevat vaak een mooie afbeelding en een tekst. Een naturelkaart kan een afbeelding van bloemen zijn, of wolken. Hier staat geen tekst op. Koop liever geen kaarten met vrolijke of grappige afbeeldingen, Die kunnen onbedoeld spottend overkomen.

Zet een tekst op de kaart. Alleen uw naam erop zetten kan echt niet. Dit geeft aan alsof men niet echt meeleeft. Hoe moeilijk ook, een klein zinnetje wordt zeer gewaardeerd. Het hoeft geen unieke of originele tekst te zijn, wel moet er het gevoel achter schuil gaan dat er gedacht wordt aan de overledene en nabestaanden. Verstuur de kaart ook tijdig en niet weken achteraf. Het is heel natuurlijk vervelend om een condoleancekaart weken na de uitvaart te ontvangen.