maandag 10 juni 2013

Lichaam na overlijden

In voorbereiding op de uitvaart zal uw lichaam ergens bewaard moeten worden. Dat kan bij u thuis, of in het mortuarium zijn. Bij u thuis zal het lichaam gekoeld moeten worden. In de kist zal dan een 'koelelement' komen te liggen.



In het eerste geval moet dan voor koeling worden gezorgd. U komt dan in de kist op een soort koelelement te liggen. In een mortuarium is dat geregeld. Is eenmaal duidelijk waar u bent na het overlijden, dan moet ook nog bepaald worden of mensen bij u thuis of in de aula mogen komen.

Dat hangt overigens ook af van de omstandigheden. Ziet u er heel naar uit, dan is het misschien verstandig om dat niet te doen. Misschien wel uit respect voor de nabestaanden. Helaas kunt u dat stukje na uw dood niet voorzien.

Afscheid nemen is voor veel mensen manier om een rouwproces op gang te zetten. Bij de aanblik van de overledene is wel echt duidelijk dat iemand is gestorven en sommige mensen hebben dat nodig om daar van overtuigd te raken.

Probeer van mensen in uw omgeving te weten te komen wat zij zouden willen in het geval van uw overlijden. Bent u ziek, bespreek dat dan met elkaar. Want niets is erger dan in het ongewisse te zijn over wat iemand wil na zijn sterven.

Mortuaria in de buurt zijn uitvaartcentrum Ruysdael in Schagen. Maar ook in Opmeer en andere dorpen in Hollands Kroon kunt u mortuaria vinden. Begin bij uw wensen alvorens naar de uitvoering te kijken.