maandag 14 oktober 2013

Fiscale aspecten van kunst na overlijden

Bijna driekwart van de vermogende Nederlanders is in het bezit van kunst. Bijna negen op de tien is niet op de hoogte van de fiscale aspecten en de te behalen belastingvoordelen rondom een kunstcollectie.

Fiscale aspecten van kunst
De fiscale aspecten van kunst zijn bij 88% van de kunstbezitters niet bekend. Bijna driekwart van de kunstbezitters weet bijvoorbeeld niet dat er voor kunst voor persoonlijk gebruik een vrijstelling geldt in Box 3. Deze vrijstelling geldt niet wanneer de desbetreffende zaken hoofdzakelijk als belegging dienen. Wanneer kunst een bepaalde waarde vertegenwoordigt (waarde economisch verkeer), wordt kunst als bezit aangemerkt en dient daar erfbelasting over betaald te worden. Van de kunstbezitters is 90% onbekend met de successierechten behorende bij kunst. Zo weet slechts 8% van de vermogenden dat successierechten met kunst betaald kunnen worden.
De successiewet biedt een bijzondere regeling, waarbij de te betalen erfbelasting kan worden voldaan door kunst over te dragen aan de overheid. Het dient dan wel te gaan om kunst met een voor Nederland cultuurhistorische waarde. Eén op de tien kunstbezitters zou op basis van deze aspecten andere keuzes maken ten aanzien van kunstaankopen dan zij nu doen.

Kunst bijna nooit in testament

Slechts 16% van de kunstbezitters heeft hun kunst laten taxeren. De voornaamste reden om kunst te laten taxeren is de verzekering (63%), gevolgd door successie bij erfenissen. Toch wordt kunst nog nauwelijks opgenomen in het testament (5%). Men heeft er vaak nog niet aan gedacht of wil het aan de kinderen overlaten. Als de waarde van de kunstcollectie de 10.000 euro overstijgt, dan heeft bijna één op de vijf kunstbezitters (18%) hun kunstwerk(en) laten opnemen in het testament. Meer dan een kwart van de kunstbezitters (28%) heeft hun kunst laten verzekeren. Dat doen zij hoofdzakelijk via de inboedelverzekering (94%). Wanneer kunstbezitters een totale kunstwaarde van 10.000 euro of meer hebben, dan laten zij hun kunst aanzienlijk vaker verzekeren (54%).