vrijdag 26 april 2013

Waarde van een begraafplaats

Het tarief van een grafplaats of begraafplaats is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals de locatie, het onderhoud en afgesproken periode. Vaak is de huurperiode 20 jaar. Uit onderzoek van de begrafenisverzekeraar Dela blijkt dat te tarieven per gemeente wel € 6.700,-- kunnen schelen. Nabestaanden moeten vaak de gemeentelijke tarieven voor het begraven in één keer vooruit betalen.
Nu overheid steeds verder van ons af te staan door de steeds maar groter wordende gemeentes, is het gevaar aanwezig dat een gemeente als Holland Kroon en Schagen de administratie en onderhoud van een begraafplaats als kostenpost gaat zien. En op kosten kan bespaard worden...


De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsbeheerders (LOB) pleit al langer voor het betalen in maandelijkse termijnen. Dat maakt de tarieven voor het begraven waarschijnlijk niet lager. In tegendeel. Maar gespreide betaling, in plaats van voor tientallen jaren in één keer vooruit, maakt de principiële keuze tussen begraven of cremeren voor nabestaanden minder zwaar.