vrijdag 12 april 2013

Overlijden, waar moet je aan denken?

Zorgtoeslag
De basiszorgverzekering is in Nederland verplicht. Het is is goed mogelijk dat je recht heb op een tegemoetkoming in de ziektekostenpremie. Vaak daalt na overlijden van de partner waardoor dat mogelijk wordt. De hoogte van deze toeslag kan worden berekend. Zelf doen, surf naar de site van de Belastingdienst.



Eenpersoonshuishouden: lagere lokale lasten
De hoogte van de gemeentelijke belastingen is afhankelijk van het aantal bewoners op het woonadres. Minder inwoners betekend in de meeste gevallen dus ook lagere belastingen. Door dit op tijd met de plaatselijke gemeente kort te sluiten kan ergernis worden voorkomen. Onderzoek op tijd dit beleid.

Heffingskorting
Korting op belasting wordt heffingskorting genoemd. Als je alleen bent achtergebleven kun je in aanmerking komen voor een hogere heffingskorting van de belasting. Je hoeft dan minder belasting te betalen. Je Sociale Dienst of de Belastingdienst zijn aanspreekpunten voor dit.

Inkomstenbelasting
Wanneer iemand overlijdt, eindigt de belastingplicht en moeten de erfgenamen de belastingzaken van de overledene afwikkelen. Echtgenoten en huisgenoten kunnen bepaalde inkomsten, aftrekposten en vermogen onderling verdelen. Door het overlijden is dat niet meer mogelijk, daarom geldt een afwijkende regeling. In het zogenaamde F-biljet kun je verzoeken om de overledene voor het hele jaar als fiscale partner te beschouwen, waardoor je toch de persoonsgebonden aftrekposten kunt verdelen.

Voorlopige teruggaaf
Als de overledene een voorlopige teruggave van belastingen heeft, zet deze dan op tijd stop. Nabestaanden kunnen ook bezwaar indienen tegen voorlopige aanslagen die de overledene zijn opgelegd. Surf naar de site van de Belastingdienst om dit te regelen.

Huurtoeslag
Misschien is door het overlijden de gezinssituatie financieel dusdanig veranderd, dat je recht hebt op huurtoeslag. Je kunt hiervoor navraag doen bij de Belastingdienst.


Hypotheek
Het inkomen stopt na overlijden. Niet alleen loon, maar ook uitkeringen. Net als AOW. Houd hier rekening mee. De hypotheekverstrekker zal namelijk wel gewoon de hypotheeklasten (zoals rente) willen blijven ontvangen.