vrijdag 19 april 2013

Niet-rokersclausule


Een laatste sigaret voor het sterven. Ik ken het uit de films. Toch komt het in het echte leven ook veel vaker voor dan u misschien denkt. De dokter heeft slecht nieuws. U gaat dood. Ongeneeslijk ziek. Wat u doet zal niet veel meer uitmaken. Dat nieuws is bijna ondragelijk.

Gezond of minder gezond het leven afmaken maakt nu niet heel veel meer uit. Sommige pakken, weer, een sigaret op. Soms verrijkt met cannabis. Het maakt de laatste levensfase ietwat dragelijker. Misschien zelfs leuker.

Toch kan die laatste sigaret uw nabestaanden duur komen te staan. Dat blijkt nu ook weer door een uitspraak van de Tuchtraad Financiële Dienstverlening (Assurantiën). Iemand had een levensverzekering en betaalde als niet roker een lagere premie dan een roker. Logisch.

Maar dat deze persoon te horen kreeg dat hij snel ging sterven, heeft die een paar sigaretten gerookt. Dood ging diegene toch al. Toch was dit voor de verzekeraar aanleiding de beloofde uitkering te verlagen. Veel te verlagen.

Regeren is vooruitzien. Te horen krijgen dat de dood nadert, betekent ook voorbereiden op de dood. Verzekeringspapieren en polissen doornemen hoort bij mijn werk. Ik informeer u over mogelijkheden en gevolgen van keuzes. Geen verrassingen achteraf.

Overigens heeft de Tuchtraad deze verzekeraar een tik op de vingers gegeven. Niet omdat deze de uitkering verlaagde, maar omdat de voorwaarden van de verzekering niet duidelijk genoeg waren.