vrijdag 18 april 2014

Rente hypotheek om erfbelasting te betalen aftrekbaar?

Stel dat u de ouderlijke woning van mijn ouders erft en moet over deze verkrijging erfbelasting betalen. U woont momenteel in een huurwoning maar wil de woning graag zelf gaan bewonen. Omdat u niet over voldoende financiële middelen beschikt  om de erfbelasting te voldoen, wilt u een hypotheek afsluiten om de verschuldigde erfbelasting te voldoen.

Is de hypotheekrente over deze lening dan fiscaal aftrekbaar?


Antwoord
De rente van een hypotheek lening is alleen aftrekbaar als de lening wordt gebruikt voor:
- Aankoop van een eigen woning
- Verbouwing of onderhoud
- Afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming
- Eenmalige kosten (bijvoorbeeld afsluitprovisie, notaris-, en taxatiekosten)

Het betalen van erfbelasting valt niet in een van de vier bovengenoemde categorieën. De rente van een hypotheek die wordt aangegaan voor de financiering van de verschuldigde erfbelasting is dan ook niet aftrekbaar!

De woning van uw ouders is vaak een belangrijk onderdeel van de nalatenschap. Ook als u niet zelf in de woning van uw ouders wilt wonen, krijgt u te maken met kosten.

Bij verkopen moet u bijvoorbeeld naast de erfbelasting ook rekening houden met de kosten van de woning zoals gemeentelijke lasten en energie. Beide kunnen zwaar wegen als de woning langere tijd te koop staat.

Het is dan ook goed na te denken wat en hoe u de boel wilt achterlaten na uw overlijden. NabestaandenWerk hakt vaker met dat bijltje. Bel of mail voor een vrijblijvende afspraak.