donderdag 5 juni 2014

Is de rente voor een geërfde hypotheek aftrekbaar?

Na het overlijden van uw ouders erft u vaak niet alleen een huis, maar ook de hypotheek. Een voorkomende vraag is; mag de hypotheekrente uit een erfenis worden afgetrokken van de belasting?

Helaas, dat is niet zo. In juridische termen is de woning en de hypotheek-lening weliswaar onder 'algemene titel' verkregen (dat wil zoveel zeggen dat u in de voetsporen van de overledene treedt), maar u heeft de lening niet afgesloten.

In fiscale zin kunt u voor wat betreft de hypothecaire lening niet in de voetsporen van de overledene treden. In de wet is namelijk geen bepaling opgenomen die overname in deze situatie mogelijk maakt. Voor fiscale partners is er overigens in artikel 10bis.1. lid 7 Wet LB 1964 wel een voorziening in de wet opgenomen.

Houd wel rekening houden met de eventueel verschuldigde erfbelasting. Binnen 8 maanden na overlijden moet(!) er aangifte erfbelasting worden gedaan. De belastingdienst zal dan een aanslag opleggen. Als u niet over voldoende middelen beschikt om de erfbelasting te betalen, dan kan u uitstel van betaling aanvragen of een lening afsluiten om de erfbelasting te betalen.

Ofwel, voor het overlijden wat de gevolgen kunnen zijn en of de ontvangers van de nalatenschap / erfenis de gevolgen kunnen en willen dragen. Bijvoorbeeld hypotheekrente en belasting.