woensdag 4 september 2013

Oud regime lijfrente

Ik krijg wel eens de vraag of het mogelijk is om een een oud regime lijfrente (ingangsdatum <1992) na overlijden uit te stellen als bancaire lijfrente. Via een omweg lukt het sowieso, maar kan het ook rechtstreeks?

Met omweg
Voortzetting als bancaire lijfrente kan al langer, er moet echter een omweg voor worden bewandeld. Na overlijden kunnen de erfgenamen een oud regime lijfrente uitstellen in de vorm van een nieuwe kapitaalverzekering met lijfrenteclausule. Hierbij blijft het oude regime behouden. Vervolgens is het mogelijk om een oud regime lijfrente voort te zetten in een bancaire lijfrente. De lijfrente valt vanaf dat moment onder het nieuwe regime. De reden van de onduidelijkheid over directe voortzetting als bancaire lijfrente is dat bij een nieuw regime lijfrente de nabestaandenlijfrente direct ingaat na overlijden.


Zonder omweg
Uitstel via een oud regime lijfrente is niet nodig is. Het is voor de begunstigde van een oud regime lijfrente (na overlijden) ook mogelijk om de verzekering zonder tussenstap als uitgestelde bancaire lijfrente voort te zetten. Voortzetting moet plaatsvinden binnen de wettelijke termijn (31 december van het tweede jaar volgend op het jaar van overlijden). Uiteraard moet bij voortzetting als bancaire lijfrente wel worden voldaan aan de fiscale regels die gelden voor de bancaire lijfrente.



Dat kan in uw voordeel, maar ook in uw nadeel zijn.