woensdag 13 maart 2013

Alweer een ANW-gat


Veel mensen hebben wel eens van het ANW-gat gehoord. Het verschil tussen en oude AWW en ANW. Hoewel een gat? Nieuwe wet nieuwe regels toch. Verzekeraars sprongen in op het 'gat' en kwamen met verzekeringsoplossingen. Vaak collectief geregeld via werkgever en pensioen. Vaak erg nuttig.



In alle regelingen die ik heb gezien staat een eindleeftijd van 65-jaar. Niet alleen wat betreft de uitkeringsduur. Maar ook de dekking.

Dat raakt vooral mensen die een jongere partner hebben.

U werkt bijvoorbeeld nu op uw 66ste levensjaar. U ontvangt uw deel van de AOW. Die bedraagt ongeveer € 9.500,-- bruto per jaar. Verder ontvangt u een pensioen van € 10.000,-- en u verdient nog € 10.000,-- met uw werkt. Uw totale gezinsinkomen is dus ca. € 29.500,--.

Wat bedraagt dat het inkomen van uw partner als u komt te overlijden? De AOW-uitkering vervalt dan. Het pensioen zal waarschijnlijk voor 70% worden voortgezet en ook het inkomen uit het werk vervalt. Het inkomen van uw partner daalt dan van € 29.500,-- naar € 7.000,-- per jaar. De Algemene NabestaandenWet zal niet uitkeren en ook de collectieve ANW-hiaatverzekering doet dat niet.

Toch raar…